Kulturprojekt.dk

cases ydelser kurser & rådgivning om os kontakt

Spektakelven

“Hvis teatermagi og teaterkommunikation skal koges ned til 40 minutter og være en introduktion til fremtidens oplevelsesmuligheder, må denne lille forestilling være ideel for alle børn.” – Anmeldelse i Kulturkupeen

SPEKTAKELVEN er en sanselig, poetisk og sjov danseforestilling om at rumme forskelligheder, om at tale sammen eller i munden på hinanden, og om valget mellem at overdøve eller lytte, når nogen lyder anderledes end os selv.

Vender skabelsesprocessen på hovedet

Den anerkendte kostumedesigner, scenograf og billedkunstner med en 25 års lang historie i dansk scenekunst, Gøje Rostrup, er både scenograf, kostumedesigner og producent på SPEKTAKELVEN. Traditionelt set er teksten, idéen eller koreografien udgangspunkt for en forestilling, men SPEKTAKELVEN tager i stedet afsæt i kostumerne og deres lyde.

”I mit arbejde med dans og teater, har jeg i årenes løb haft en stigende lyst til at vende processen om og starte med det formmæssige og derfra arbejde ind til fortællingen. Oftest er scenografen og kostumedesigneren de sidste professionelle, der bliver koblet på et projekt, fordi teksten, idéen eller koreografien jo på en eller anden måde skal pakkes ind i noget visuelt. I SPEKTAKELVEN undersøger jeg, om noget fysisk, eller en visuel idé, kan være udgangspunkt for, hvordan man skaber en forestilling – i SPEKTAKELVEN i form af lydkostumer.” – Gøje Rostrup

‘Knitreormen’, ‘rasledamen’, ‘kling og klang’ og alle de andre karakterer

Bliver du også fascineret af de underlige, ikke-tilsigtede lyde, kostumer og påklædning kan have? Sportsbukser, der siger ”squish-squish”, når man går i dem, smykker, der rasler eller sko der knirker. Besynderlige lyde, som ikke altid registreres i hverdagen, har inspireret Gøje Rostrups arbejde med SPEKTAKELVEN:

”Vi undersøger kostumernes potentiale i samspillet mellem bevægelse, lyd og fortælling – en meget inspirerende proces. Kostumerne har hver deres signaturlyde, signaturbevægelser og udseende. De finurlige karakterer og lydkostumer hedder fx ‘knitreormen’, ‘rasledamen’, ‘kling og klang’, ‘pruttefyrene’, ‘gonghovedet’ og ‘superfødderne’. Jeg har udviklet kostumerne, så de også visuelt passer til og afspejler lydene og de karakterer, der har udviklet sig undervejs. Det var en sjov og meget legende start. Hvilken lyd er bedst eller sjovest, som giver koreografisk og visuel mening?” fortæller Gøje Rostrup.

Ikke kun fis og ballade

Udover den humor, lydkostumerne tilfører, udtrykker de også, hvordan vi som mennesker kommunikerer og opfatter forskelligt.

”Der er også mening i galskaben. Det er ikke kun fis og ballade. Jeg har hele tiden haft en intention om, at vores forestilling skulle handle om menneskers forskellige måder at kommunikere på, så kostumelydene bliver (lyd-)billeder på stemmer og sprog. I en serie mindre scener undersøger vi, hvordan man kan forholde sig til og reagere forskelligt, når nogen lyder anderledes end én selv, eller lyder lige sådan, men opfører sig anderledes,” slutter Gøje Rostrup.

Det bliver både alvorligt, besynderligt og sjovt og der vil være smukke billeder med humor og en knivspids kabaret-fornemmelse, når SPEKTAKELVEN opføres i Dansekapellet. Oplev det spændende samarbejde mellem den anerkendte kostumedesigner, scenograf og billedkunstner, Gøje Rostrup, komponist Kristoffer Rosing-Schow og Reumert-talentpris-vinder Gunilla Lind.

SPEKATAKELVEN er blevet til med støtte fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst, Dansk Skuespillerforbunds Produktionsstøttemidler, DJBFAs Produktionspulje og Kodas Kulturelle Midler, Oticon Fonden, BUPL’s Solidaritets- og kulturpulje, Toyota-Fonden, Bispebjerg Bydelspulje, Statens Værksteder for Kunst og Udviklingsplatformen for Scenekunst