Kulturprojekt.dk

cases ydelser kurser & rådgivning om os kontakt

Genklange

Vi har haft et godt samarbejde med Genklange næsten fra starten, og det har været en stor fornøjelse at følge og være med i den udvikling, der er sket. Genklange skal nu være et landsdækkende initiativ med bl.a. Den Rullende Koncertsal og Klassiske Musikkufferter.

Lidt historie:

I 2013 ledte Gabriella Meinert-Medici efter børnevenlige koncerter, som præsenterede klassisk musik for de helt små. Det var ikke let at finde, og derfor besluttede hun sammen med gode venner at starte foreningen GENKLANGE. Det første år havde de stor succes med en række workshops og koncerter i Gentofte, men Gabriella ønskede at udvikle projektet yderligere og kontaktede derfor Kulturprojekt.dk

I august 2014 havde vi et uformelt møde på The Laundromat Cafe i Elmegade om mulighederne for fundraising, og vi snakkede om muligheden for at udbrede projektet til sociale områder. Da Gabriella efterfølgende tog kontakt til forskellige boligsociale områder, var der straks stor interesse for idéen. Børn og unge fra udsatte boligområder har ikke de samme kulturelle muligheder som børn fra andre dele af samfundet og dette begrænser børnenes udviklings – og udfoldelsesmuligheder. Sekretariatsleder fra Værebro Park, Sille Madsen, fortæller eksempelvis at

..mange af børnene fra Værebro Park færdes dagligt i miljøer, hvor der ikke er normal adfærd, flere af børnene kender eller er eksempelvis i familie med bandemedlemmer og er derfor usikre på, hvad som er normalt og hvad som ikke er det

GENKLANGE byder disse børn og deres forældre ind i en ny arena, og udvider børnenes kulturelle forståelse. Klassisk musik er en væsentlig del af vores fælles kultur, og musik er et sprog, som alle kan forstå.

Derfor kan det være en god indgang til at bryde nogle af barriererne for, at borgere i socialt belastede områder i højere grad benytter de kulturtilbud, der findes.

De deltagende musikere er blandt landets førende klassiske musikere fra bl.a. Radiosymfoniorkesteret. Johannes Søe, 1. koncertmester i DR Radiosymfoniorkesteret, er glad for at deltage og siger, at GENKLANGE

” … er en fantastisk mulighed for små børn til at møde den klassiske musik, musikere og instrumenter på en uhøjtidelig måde. GENKLANGE giver børn mulighed for at sanse musikken helt tæt på, røre ved instrumenterne, møde musikerne, reagere på musikken ved f.eks. at danse eller synge med, og derved åbner døren til den rige verden af musik, som på et eller andet plan vil præge dem resten af livet.”

GENKLANGE er støttet af en lang række fonde og har modtaget Gentofte Kommunes initiativpris (2014), P2’s ildsjælspris (2016) og er blevet en del af det verdensomspændende udviklingsprogram, Reach for Change, der hjælper sociale iværksættere frem til blandt andet at blive økonomisk bæredygtige.

Foto: Bjarne Bergius Hermansen

Med et sjældent set engagement viser Gabriella at klassisk musik er vedkommende for alle – uanset hvor man kommer fra. Gennem opsøgende arbejde kommer hun i dialog med børn, der ellers ikke ville møde musikkens skatkammer. Gabriella lærer kommende generationer at lytte – og det er vigtigere end nogensinde i en tid der larmer.

P2’s Jurys begrundelse for valget af Gabriella til Årets Ildsjæl 2016